Na korak do smrti

Ne mogu da opišem tugu porodice, drugova i ostalih bliskih osoba dečka koji je večeras poginuo u saobraćajnoj nesereći u Novom Pazaru, u prvoj noći meseca Ramazana. Još jedna brojka u statistici koja pokazuje da je u našem gradu u zadnja 3 meseca poginulo više od petoro ljudi u saobraćajnim nesrećama!

Nazovimo stvar kako hoćemo: nesreća, Božja volja, sudbina, to život i naše sugrađane, voljene osobe i drage prijatelje neće povratiti u život. Međutim, mislim da svi ovi tragični incidenti prenose jednu poruku, a to je da se moramo konačno probuditi i biti oprezniji u saobraćaju. Bez obzira na to što je neko iskusan vozač ili ima virtuozne veštine u nečemu, svedoci smo toga da mali znak nepažnje, vožnja u alkoholisanom stanju ili bilo kakva sitnica može imati smrtne ishode.

Moramo takođe konačno shvatiti da pažnja, skoncentrisanost i prava odluka u pravo vreme, kao i prikladno poštovanje pravila spašavaju život!!! Doprinosi tome da se osoba može vratiti svom domu i ugledati majku, oca, sestru i brata u lice. Ali, tu ne pomažu nikakvi autoriteti, kazne, kontrole – one su samo tu da na kratko vreme pokažu prisutnost i izvrše nadzor; nakon ovoga, sve to brzo prođe i zaboravi se. Ono što će nama svima pomoći posle ovoga jeste SVEST o tome koliko je zapravo opasna vožnja u preteranim uslovima. Ako je sada nekome stvarno potrebno još činjenica, onda se vratite godinama unazad, izađite na ulicu i pogledajte: u ovome vozači snose istu krivicu kao i pešaci.

Moramo da vozimo savesnije i solidarnije, moramo paziti u saobraćaju, moramo izbegavati preterivanje, moramo čuvati decu i moramo kontrolisati decu koja pogotovo tek počinju da voze. Zašto poslati decu automobilom na žurku pri najmanjoj sumnji da će biti alkohola, zašto kupiti detetu vespu i bez kacige ga u grad pustiti, zašto vozimo brzo, zašto preteravamo, zašto umiru naši voljeni, zašto?? Ovo su pitanja koja moramo sebi da postavimo, a rešenje je toliko jednostavno, ali ga skoro nikada niko nije primenio. Zato hoću da svaki put kada sednete za volan, kada detetu dajete automobil, motor, vespu, setite se onih stravičnih stvari koje se mogu desiti i činite ove male sitnice koje vam mogu spasiti život. U suprotnom, neko će za vama plakati!

 

 

 

Advertisements

You can use a million words, but you can only send one message.

Tagged with: , , , ,
Objavljeno u Novi Pazar
3 comments on “Na korak do smrti
  1. Negoslava kaže:

    Nećeš dobiti lajkove ispod ovog teksta Nažalost, tema, izgleda važeća za svaki naš grad.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Share this blog!
Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Pridružite se 2.237 drugih pratioca

БЛУКА

БЛаги БЛог

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

Џипитка

Дебела домаћица

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

Nedodjija

blog o alternativama...

%d bloggers like this: