Novi Talas iz Novog Pazara

Tekst objavljen 25.04.2014 u novinama Danas (dodatku sandzak danas)

Novi talas (New Wave) je do sada u svakoj sferi značio nešto novo, pa bilo to rađanje i smrt Panka, novi stilovi u kinematografiji ili slikarstvu. Takođe, Novi talas je pre svega u muzici ostavio duboke tragove kao što su Šarlo Akrobata ili kasnije Ekatarina Velika. Nego, kako se to može preneti na Novi Pazar i zašto baš Novi talas? Statistike pokazuju, da je Novi Pazar najmlađi grad u Evropi, jer 49 odsto njegove populacije čine mlađi od 29 godina. Upravo taj faktor je odlučujući za raznolikost kulturno-umetničke scene ovoga grada na jugozapadu Srbije.

 

Kada pogledamo unazad, videćemo da je Novi Pazar na muzičkom nivou, imao veoma bogatu scenu sa bendovima kao što su Sigma, Pettie Pola, Dead Poets i kasnije Stone Flowers. Nešto kasnije su se formirale grupe kao što su Music Hospital, Fakat, Pass Matters, New Deal, Shtecker ili Factor X. Takođe, postojala su i dva benda sa isključivo ženskom postavom, a to su Hanume i Avgust 13. Novije grupe iz Novog Pazara su Alcatraz, Besplatno piće, Kombinovani prenos ili malo poznatiji „Gospođo, Bate!“. Većina ovih grupa bavi se rok muzikom, bluzom, džezom, „Gospođo, Bate!“ imaju na primer elemente tradicionalne muzike. Sa druge strane postoje i horske grupacije kao što su horovi Đulistan i Raščanke. Ali, scena koja je u Novom Pazaru jedna od najaktivnijih jeste Hip-Hop scena. Tako su grupacije kao npr. Ilegalna tehnika veoma poštovane na Hip-Hop sceni Srbije i regiona, što nesumnjivo svedoče saradnje sa Nemanjom Kojićem (Coyote Hornsman) i saradnje Di-Džej Mrkija sa Frenkijem, što je dovelo do toga da Frenki spot za pesmu „Šamaranje“ snimi u Novom Pazaru. Kasnije je taj spot čak dobio i nagradu MTV-a. Međutim, ne smemo smetnuti sa uma ni klasičnu muziku. Upravo na tom nivou glavnu zaslugu između ostalog nosi Adem Mehmedović, mladi pijanista iz Novog Pazara, student muzičke akademije u Novom Sadu koji je nedavno osvojio drugo mesto na takmičenju u Ukrajini protiv 50 učesnika iz Azije i Evrope. Svoj prvi solistički koncert sa članovima beogradske filharmonije održao je u prostorijama muzičke škole „Stefan Mokranjac“ u Novom Pazaru. Pored toga, Novi Pazar je domaćin lokalnog muzičkog festivala „Stari Grad“, ali i za posebne događaje i proslave okuplja posetioce iz regiona i šire, kao što je to bio slučaj na koncertu Dina Merlina 2012god. Često i grupe iz okoline, ali i iz drugih gradova posećuju Novi Pazar i organizuju nastupe sa ili bez lokalnih bendova.

 

Pored muzike, Novi Pazar uživa u izuzetno bogatoj pozorišnoj sceni sa mladim i talentovanim glumcima koji često igraju i u beogradskom pozorištu. Naime, pre samo nekoliko dana je pozorišna grupa „Joj, evo ih ovi“ u Beogradu izveli predstavu „Neko je ubio Laru“. Ali, Novi Pazar uživa i u Stand-up komedijama, umetničkim radovima lokalnih slikara, ima režisere amaterskih filmova, svoje turističke vodiče, izvrsne fotografe čije se slike neretko mogu videti i na beogradskim izložbama, kao i svoje pisce i spisateljice. Plodovi njihovog rada se mogu videti u knjizi „Misli sandžačke omladine“. Tako u Novom Pazaru ne možete doživeti da prođe najmanje mesec dana a da se ne pripremi neka pozorišna predstava, izložba, tribina, prikazivanje filma ili muzički nastup neke od mnogobrojnih novopazarskih grupa. Takođe se sve češće u Novom Pazaru priređuju i modne revije, koje se mnogobrojno posećuju.

 

Svi gore navedeni podaci su rezultat bavljenja mlade populacije Novog Pazara. Međutim, iako postoji ovako bogata kulturno-umetnička scena, saradnja sa lokalnom samoupravom nije uvek bila toliko produktivna, što se vremenom promenilo. Pored lokalne samouprave, zaslugu za razvoj i rad sa omladinom u Novom Pazaru svakako nose nevladine organizacije i razne inicijative, koje svoje kancelarije imaju u Novom Pazaru. Rekonstruisano pozorište, bioskop i kulturni centar daju do znanja, da je kultura i kulturno-umetnička dešavanja ovom gradu sve značajnija, pa sada i lokalni bendovi unutar Kulturnog centra u Novom Pazaru imaju mogućnost da redovno održavaju probe, glumci i mladi kinematografi mogu u novoj pozorišnoj, odnosno koncertnoj sali priređivati svoje predstave i prikazivati filmove, a fotografi, umetnici, pisci i spisateljice u MMC galeriji Kulturnog centra imaju mogućnost predstavljanja svojih najnovijih radova. Često i Kulturni Centar priređuje događaje kao što su „dani francuske kulture“ i mnogi drugi. Još jedna značajna činjenica o sve većem značaju kulturno-umetničkih dešavanja u Novom Pazaru jeste podrška, koju mladi umetnici imaju od lokalnih preduzeća i privrednih društva, što se ogleda u čestom sponzorisanju ovakvih, ali i humanitarnih dešavanja u gradu.

 

Sve ove činjenice nam govore o tome da upravo mlada populacija i nove generacije umetnika iz Novog Pazara, kao i sve češće kulturno-umetničke priredbe i koncerti lokalnih grupa sa ili bez gostujućih grupa iz drugih gradova u ovom trenutku šire Novi talas u muzici i kulturi, što će najverovatnije dovesti do toga da će Novi Pazar uskoro imati potencijal da postane grad sa izuzetno prepoznatljivom i izuzetno interesantnom kulturno-umetničkom scenom i svakako kulturni centar regiona Sandžaka. Ovome ide u prilog i sve veće interesovanje ostale omladine za ovakva dešavanja, što će svakako podsticati ponovno oživljavanje kulture na ovom prostoru i otvarati nove mogućnosti za buduće generacije. Uživajte u Novom talasu Novog Pazara!

Advertisements

You can use a million words, but you can only send one message.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,
Objavljeno u Kultura

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Share this blog!
Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Pridružite se 2.235 drugih pratioca

БЛУКА

БЛаги БЛог

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

Џипитка

Дебела домаћица

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

%d bloggers like this: