Nemci deklarisali internet kao osnovnu ljudsku potrebu

Više od deset godina je prošlo od kako smo se uz pomoć 56k modema povezivali na internet. Famozna „Zauzet mi je telefon, na internetu sam, znaš“ rečenica u potpunosti je zaboravljena. Međutim, koliko je internet stvarno ušao u svakodnevni ljudski život, potvrđuje detalj iz SR Nemačke. Tamo je internet provajder 1&1 dao ideju da se u zapisnik socijalnih standarda, tj. osnovnih ljudskih potreba uvede i korišćenje interneta.

*Objašnjene: zapisnik socijalnih standarda Savezne Republike Nemačke je lista osnovnih potreba svakog stanovnika te države. Ukoliko se ustanovi da stanovnik nema mogućnosti za obavljanje radnji ili potreba (lična higijena, informisanje putem televizije i radio uređaja, dvd (nekada vcr) plejer, grejanje, topla voda), država pomaže da se taj standard održi. Po tome se razlikuje na primer od Srbije, gde državu baš briga da li ti imaš ili nemaš.

No, da se vratimo na temu. Dakle, u buduće će se u gore navedenim osnovnim potrebama ubrajati i korišćenje interneta, pa će i oni, koji do sada nisu imali uslove za uvođenje od države dobiti omogućen pristup internetu, kako bi se nezaposlenima npr. olakšalo pronalaženje posla i kako bi se sprečavale gužve na šalterima službi. Uz to, provajder 1&1 će biti jedini od države ovlašćeni provajder ovih internet pristupa a troškovi će biti plaćeni od države (do sada su nezaposleni od pomoći koja mesečno iznosi 350€ po osobi morali sami da plaćaju internet, što je znatno otežalo i život nezaposlenih u Nemačkoj).

 

Facit: Dogodio se trenutak koji su mnogi stručnjaci dugo očekivali – Internet (makar u Nemačkoj) zvanično postaje deo ljudskog života i od sada se deklariše kao jedna od osnovnih ljudskih potreba. Umreženje postaje sastavni deo čovečanstva. Kuda će nas još odvesti „internet ekspres“ i da li ćemo u Srbiji takođe deklarisati internet kao osnovnu potrebu, ostaju pitanja koja će se sama po sebi odgovoriti – za neko vreme.

Advertisements

You can use a million words, but you can only send one message.

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Objavljeno u Vesti iz normalnog sveta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Share this blog!
Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Pridružite se 2.235 drugih pratioca

БЛУКА

БЛаги БЛог

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

Џипитка

Дебела домаћица

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

%d bloggers like this: