Koliko košta posao? Korupcijski vodič i cenovnik za Novi Pazar.

Kao i u ostalim regionima Srbije, iz kojih svakodnevno čujemo makar po jednu priču o prodatom radnom mestu, tako i u Sandžaku, pre svega u Novom Pazaru cveta trgovina radnih mesta.  Reč je naravno o visokim pozicijama u privatnim i državnim institucijama Republike Srbije, koje se, uz „objavljeni“ konkurs na papiru ispod stola predaju užem krugu porodice, prijateljima i partijskim kolegama.

Tako se na primer u novopazarskoj specijalnoj bolnici  fizioterapeuti mogu zaposliti za 3-5 hiljade Evra, dok se ostali, koji za ovo nemaju novac, šalju u gradsku bolnicu ili se zadržavaju u specijalnoj bolnici kao volonteri, gde će mesecima raditi uzaludno i bez ikakve naplate. Ali pored zdravstva, sledeća grana koja najviše pati od korupcije jeste prosveta. Javna je tajna da se učiteljska i profesorska mesta trguju ili se dodeljuju bližem krugu „nadležnoga“. Cena ovakvih radnih mesta zavisiće od položaja – vaspitači i učitelji u osnovnoj školi platiće svoje radno mesto znatno manje nego na primer profesor u srednjoj školi ili pak profesor na fakultetu, gde se cena radnog mesta za asistente ili mlade profesore mogu naći za nekih 10 hiljada evra. Zatim imamo primer opštine i državnih organa, zavoda, agencija itd., koji je i više nego poznat svim građanima Novog Pazara i ostalih gradova Sandžaka.

Ono, što je zastrašujuće, jeste da posledice istih najčešće snose oni nedužni. Tako se zbog prodatog radnog mesta u obdaništu „Mladost“ i zbog izbegnutog lekarskog pregleda pred početak rada nekoliko dece obolelo od tuberkuloze.

Pitanje je samo koliko će stanovnici Novog Pazara biti u stanju da trpe ovakvu nepravdu i kakva će biti krajnja posledica ovakve surove trgovine? Cifre su zastrašujuće – iste količine novca za kupljeno radno mesto građanin Novog Pazara će tek uspeti da povrati za nekoliko godina ili pak par meseci.

Dok mali broj „izabranih“ osoba uživa u poslu i beneficijama radnog mesta na koji su došli isključivo trgovinskim putem, a ne zbog svoje kompetentnosti za posao, novopazarska privreda, prosveta i zdravstvo snosiće posledice neznanog rada „na slepo“, dok ćemo se na drugoj strani suočavati sa što većim odlaženjem mladih ljudi iz grada, kako bi se zaposlili u nekim „normalnijim“ sredinama.

Advertisements

You can use a million words, but you can only send one message.

Tagged with: , , , , , , ,
Objavljeno u Moja kritika, Politika
3 comments on “Koliko košta posao? Korupcijski vodič i cenovnik za Novi Pazar.
  1. izbegnut kaže:

    Kaze se „izbegnut“ a ne „izbezen“. Hvala.

  2. Ako postoji cjenik onda nije korupcija.

    • cikaistina kaže:

      Za usluge korupcije i za koristi koje se dobijaju nezakonito se moze placati novac, pa je to onda cenovnik. Postoji i cenovnik narkotika pa to ne spada u trgovinu, vec u kriminal.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Share this blog!
Facebook Twitter More...

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Pridružite se 2.235 drugih pratioca

БЛУКА

БЛаги БЛог

ПЛЕТЕНИЈЕ СЛОВЕС

... мистично језичко сведочанство духовне стварности.

Џипитка

Дебела домаћица

VAZDANEŠTO

True stories. In English and Serbian. Mostly from Dorćol, Belgrade. Some from Amsterdam.

%d bloggers like this: